El passat dijous, l’Ajuntament d’Àger va acollir una jornada de transferència i debat organitzada pel projecte PREPAST, que ha reunit a 29 professionals de la ramaderia, tècnics i tècniques de l’administració, ajuntaments, consells comarcals, Serveis Territorials de Lleida de la Generalitat de Catalunya, científics i altres professionals del sector.
Aquesta iniciativa busca impulsar la col·laboració entre diversos actors per consolidar eines que assegurin la promoció de la ramaderia extensiva en finalitzar el projecte el 2025.
A la sessió s’han tractat cinc blocs de debat sobre experiències demostratives en maneig ramader, la creació d’un banc de pastures, i altres estratègies per a la promoció d’aquest model sostenible i l’impacte ambiental positiu de la pastura en la prevenció d’incendis i la conservació d’hàbitats, així com el paper social i cultural dels pastors en el manteniment del paisatge. Els participants podran contribuir al disseny de les eines futures per assegurar la pervivència dels beneficis del projecte més enllà de la seva finalització.
En paraules de Mireia Burgués, alcaldessa d’Àger, “aquesta jornada representa una gran oportunitat per donar suport a un model de ramaderia que no només enriqueix el nostre paisatge, sinó que crea un llegat de sostenibilitat i arrelament pel territori”. El projecte a més, s’emmarca dins una sèrie d’accions dirigides a conscienciar la societat sobre els serveis ecosistèmics que ofereix la ramaderia extensiva i fomentar productes d’origen local com a part d’un model econòmic responsable i resilient.
El projecte PREPAST, que té una durada prevista de dos anys, aspira a crear una governança entre entitats públiques, el sector ramader i altres actors per tal d’assegurar que la ramaderia extensiva es mantingui com una activitat essencial per a la bioeconomia i la biodiversitat del territori.